Donate to Ukraine 🇺🇦

Doneer eenvoudig via bankoverschrijving, PayPal, QR-code of een online betaalverzoek. Heeft u een vraag of wilt u als bedrijf goederen leveren? Stuur via deze pagina een bericht of bel direct naar +31 (0)6 2421 9239.

Rekening: NL12INGB0674678842
BIC/Swift: INGBNL2A
T.n.v.: Stichting de Leeuw Kyiv

Klik
hier voor de gegevens van Stichting de Leeuw Kyiv.

Payment via payment requestPaying with PayPal
Scan the QR code and pay easily via iDeal.

Wij steunen het 7e transport van de Nederlands Politiebond

Een uitgebreid verslag en video van het 7e transport van de Nederlandse Politiebond en de International Police Association.

10/03/2023 - De Leeuw Kyiv is trots dat ze het zevende transport van de Nederlandse Politiebond en de International Police Association heeft ondersteund. Hieronder vind je hun verslag.

Begin maart reden tien Nederlandse Politiemensen onder de vlag van de Nederlandse Politiebond en International Police Association naar Oekraïne. Daar vond een overdracht plaatst van vijf specialistische voertuigen en humanitaire (operationele) middelen. De voertuigen en goederen zijn geleverd aan de (speur)hondenbrigade in de regio’s Odessa en Kherson. Naast de humanitaire middelen leverden de Nederlandse politiemensen ook professionele hondenbenches, speelgoed en kinderkleding. De middelen zijn verspreid onder Oekraïense collega’s uit de Law Enforcement sector, ziekenhuizen en ambulances. Het speelgoed en de kinderkleding zijn door Oekraïense collega’s uitgedeeld in de door hen bevrijde dorpen.

Tijdens de overdacht werden de Nederlandse politiemensen hartelijk ontvangen door Oekraïense collega’s. Na een heerlijke kop koffie en lekkere hapjes werden onderling cadeau’s, patches, coins en verhalen uitgewisseld. Na het aanbrengen van handtekeningen van Oekraïense en Nederlandse collega’s op de vlaggen van beide landen was er een bijzonder moment: voor zijn inzet voor Oekraïense collega’s en burgers kreeg Koen Simmers van de Staatsgrenswacht van Oekraïne (een dienst vergelijkbaar met de Koninklijke Marechaussee en Gendarmerie) een hoge militaire onderscheiding: Alle overige Nederlandse politiemensen kregen een mooie oorkonde met woord van dank.

Dit was het zevende transport van de de Nederlandse Politiebond en International Police Association richting Oekraïne. De vrijwilligers zijn druk met de voorbereidingen van een nieuw hulptransport. De zeven transporten werden naar verschillende gebieden gestuurd. Een aantal keer met vrachtwagens en vier keer deden we de overdacht zelf. Met deze pro-actieve hulp maken zorgen we er voor dat onze collega’s in Oekraïne een beetje beter beschermd het werk kunnen uitvoeren.

Werk dat door de oorlog voor veel collega’s in de Oekraïense law-enforcement sector drastisch veranderd is, waardoor ze met gevaar voor eigen gezondheid en leven burgers redden en evacueren maar ook hun eigen dorpen, steden en werkgebied moeten beschermen tegen de invasie.

Een speciaal woord van dank aan alle vrijwilligers en organisaties die het afgelopen transport mogelijk hebben gemaakt. Dank aan Shoes for Crews voor het schenken van operationele schoenen voor vrouwelijke collega’s en aan stichting De Leeuw Kyiv voor het financieel mede mogelijk maken van het verplaatsen van de goederen van A naar B. Zonder jullie was dit allemaal niet gelukt.

Koen: “het is ontzettend mooi dat zo veel mensen willen helpen en mee reizen naar Oekraïne. Aan vrijwilligers geen gebrek. Maar het is ook heftig, de mensen die wij spreken hebben het echt heel erg zwaar. Politieagenten en andere collega’s uit de Oekraïense law-enforcement sector nemen het letterlijk op tegen Russische soldaten. We leren mensen kennen die we willen blijven steunen maar bij elk afscheid weet je niet of je ze nog een keer ziet. Ik heb soms live contact met mensen die letterlijk onder vuur liggen, onze hulp daar is echt hard nodig. Kan jij wat missen? Geef het aan ons mee voor het volgende transport! Wij zorgen er met Oekraïense collega’s voor dat het op de goede plek aan komt.”

Voor ons volgende transport zijn wij op zoek naar (goede) oude terreinwagens, professionele spullen en gear voor diensthonden (Duitse Herder) en alles wat een politie/law-enforcement agent goed kan gebruiken in zware omstandigheden, zo helpen we samen helpen we onze collega’s in Oekraïne.